Jedinstven i multifunkcionalan

Sava Centar je višenamenski kongresni centar u srcu poslovnog dela Novog Beograda i u neposrednoj je blizini najvećih hotela.

Svojim funkcionalnim konceptom zauzima jedinstvenu poziciju na mapi kongresnih centara Evrope, jer na jednom mestu možete da doživite tri različita iskustva: kongresno, poslovno i kulturno.

Sa svojom površinom od 100.000 m2, Sava Centar je ujedno i jedna od najvećih znamenitosti Beograda iz domena moderne arhitekture. Nastao po zamisli arhitekte Stojana Maksimovića i otvoren 1977. godine, nominovan je za prestižnu Prickerovu nagradu – tzv. „Oskara arhitekture“.

Sava Centar

Kongresni deo:

Glavna funkcionalna celina Sava Centra obuhvata prostore različitih veličina i namena. Od privatnih sala kapaciteta do 25 ljudi, preko konferencijskih sala koje mogu da prime do 200 učesnika, sve do grandiozne Plave dvorane koja može da primi čak 4.000 gostiju.

Ono po čemu se novi Sava Centar izdvaja je i jedna od najvećih Immersive sala u Evropi koja, uz pomoć najsavremenije scenske tehnike, omogućava gostima vizuelno iskustvo od 360 stepeni, koje do sada nije viđeno u regionu jugoistočne Evrope.

Glavna kongresna dvorana, ukrašena sačuvanim impozantnim tapiserijama, poseduje kapacitet od 300 do 1.200 učesnika i savršena je za velike kongrese i skupove.

Pored toga, Sava Centar raspolaže prostranim registracionim delom sa dugačkim holovima, atriumom i velikim izborom zelenih terasa, pružajući tako posetiocima savršena mesta za networking i druge aktivnosti tokom događaja.

Plava dvorana:

Poznata po veličanstvenim koncertima i projekcijama, a prepoznata i kao jedna od sala sa najboljom akustikom u ovom delu Evrope – čuvena Plava dvorana od polovine 2024. godine biće ponovo otvorena za događaje.

Smeštena u zasebnoj arhitektonskoj celini Sava Centra, Plava Dvorana u rekonstruisanom izdanju vraća se na kongresnu scenu sa uvećanim kapacitetom i potpuno novom, najsavremenijom scenskom tehnikom i opremom.

Opremljena je modernim, udobnim sedištima dizajniranim tako da evociraju uspomenu na vreme kada je Plava dvorana ponosno nosila ime jedne od najudobnijih dvorana ove vrste. Prostor oko Plave dvorane sada je funkcionalan ekspo-prostor veličine 8.000 m2, idealan za događaje izložbenog i sajamskog tipa.

Poslovni deo:

Kancelarijske prostore u Sava Centru odlikuje veliki izbor različitih površina, ali i jedinstveno prijatan ambijent za rad, obogaćen zelenim, otvorenim površinama sa velikom količinom dnevnog svetla.

U okviru biofiličnog koncepta, zelene površine postaju sastavni deo enterijera svih kancelarija, stvarajući tako sasvim novu dimenziju rada i boravka.

U okviru ove zone, formiran je potpuno nov koncept prodajnih prostora, tako da Sava Centar ponovo postaje središte najprestižnijih domaćih i stranih brendova.

Ističe se retail zona na pasareli koja spaja Sava Centar sa hotelom Crowne Plaza kao i velika retail zona povezana sa parking prostorom u spoljašnjem delu Sava Centra.

Istorija

Kako je sve počelo?

Otvoren 1977. godine

Godina je 1976. a Jugoslavija je odabrana kao domaćin prvog samita KEBS-a, danas poznatog kao OEBS. U nedostatku prostora adekvatne veličine, opremljenosti i estetike, domaći inženjeri i arhitekte predvođeni Stojanom Maksimovićem, kreću u poduhvat koji tadašnja zemlja nije videla.

Bilo je potrebno osmisliti, projektovati, izgraditi, opremiti i otvoriti prvi kongresni centar u Beogradu u roku od samo 12 meseci. Kako nedelje i meseci odmiču, ono što je na početku delovalo kao nemoguće, polako postaje realnost. Kongresni deo Sava Centra otvoren je u maju 1977. godine, u roku. Bio je to herojski poduhvat.

Remek-delo

Nominovan za Pricker-ovu nagradu

Reakcije su nadmašile sva očekivanja. Stručna javnost širom sveta poredila je Sava Centar sa objektima slične namene u Evropi, često ističući kako su upravo koncept i rešenje u Beogradu najbolji među njima.

Glavno priznanje stiglo je već 1978. godine – Sava Centar nominovan je za Pricker-ovu nagradu, tzv. Oskara arhitekture. Sa svojom grandioznom veličinom i futurističkim oblicima, tzv. „Staklena palata“ Novog Beograda sa pravom je ponela epitet remek-dela jugoslovenske arhitekture.

Zlatno doba

40 godina postojanja

Tokom više od 40 godina postojanja, kroz Sava Centar prošlo je 10 miliona posetilaca, u okviru 8.000 skupova i 20.000 manifestacija, a Plava dvorana postala je sinonim za FEST, Bemus i Bitef.

Osamdesete godine bile su svojevrsno zlatno doba za Sava Centar. Od Miles Davis-a, preko Ray Charles-a, do Bryana Ferry-a – malo je značajnih umetnika i muzičara tog doba koji nisu izašli pred publiku u Plavoj dvorani.

Svedok istorije

„Jednostavno, veličanstven“

Pored umetničkog programa, Sava Centar je autentičan svedok istorije koja je u njemu stvarana tokom čitavog njegovog postojanja.

Posle već pomenutog samita OEBS-a, u kongresnim dvoranama Sava Centra održani su godišnji sastanak MMF-a, više kongresa SKJU, generalna skupština UNESCO-a i 9. Samit nesvrstanih zemalja.

U okviru ovih događaja, Sava Centar su posetili velikani istorije poput Indire Ghandi koja ga je opisala kao ’jednostavno, veličanstven.’

Devedesete i rane dvehiljadite

I dalje neprevaziđen

Devedesete i rane dvehiljadite godine, donele su ekonomske i političke turbulencije koje su ostavile svoj trag na Sava Centru. Kako je u pitanju izuzetno kompleksan objekat koji je pritom zahtevan za održavanje, u ovom vremenu radio je smanjenim kapacitetom. Ipak, ovo je kompenzovano neumanjenim profesionalizmom i posvećenošću svih ljudi koji su u njemu radili i o njemu brinuli.

2020. godine

Rekonstrukcija Sava Centra

Konačno, 2020. godine, Sava Centar postaje deo portfolija Delta Holdinga. Rekonstrukcija je započela gotovo odmah po preuzimanju.

Iako je prvobitna procena troškova rekonstrukcije iznosila 20 miliona EUR, ukupan obim investicije sada iznosi 118 miliona EUR, što je gotovo šest puta više od inicjialne procene.

Zbog (zasluženog) statusa spomenika kulture, rekonstrukcija je izvođena sa posebnom pažnjom prema svim arhitektonskim obeležjima, ali i emocijama Beograđana.

Mnogi među njima koji pamte otvaranje Sava Centra, ocenili su da sada izgleda lepše nego ikada do sada.

Nova epoha

Sava Centar danas

Sava Centar je danas višenamenski kongresni centar koji čini nekoliko različitih funkcionalnih celina u koje spada i Velika dvorana sa 4.000 mesta.

Posebna pažnja posvećena je energetskoj efikasnosti i uređenju zelenih površina – utrošak električne energije danas je manji za čak 50%, dok su zelene površine uvećane za 30%.

Kao i te 1977. godine, Sava Centar je opremljen najsavremenijom tehnologijom – od sistema hlađenja i grejanja, do scenske tehnike i opreme.

Novembra 2023. godine, započeta je potpuno nova epoha najvećeg kongresnog, kulturnog i poslovnog centra u Jugoistočnoj Evropi.