Održivost

Vodimo primerom

Društvena odgovornost, posvećenost zajednici u kojoj živimo, i ekološka održivost su ključni elementi identiteta novog Sava Centra.

Sa istorijom dugom više od 40 godina, Sava Centar je od samog početka postavljao standarde kroz inovativna arhitektonska rešenje i najsavremeniju tehnologiju koji su činili da uvek bude korak ispred svog vremena.

Inspirisani njegovom bogatom istorijom, nastavljamo da postavljamo još ambicioznije ciljeve i standarde, fokusirajući se na isti pristup društvenoj odgovornosti i ekološkoj održivosti.

Danas, vodimo primerom.

Energetska održivost

Staklenu palatu, kako Sava Centar često nazivaju naši sugrađani, krasi preko 7.000 m2 staklene fasade koja je u periodu pre rekonstrukcije predstavljala veliki izazov sa stanovišta održavanja i toplotne izolacije.

Ugradnjom najsavremenije troslojne stolarije uspeli smo da u značajnoj meri poboljšamo termoizolaciju celog objekta. Tokom zimskih meseci, savremeni stakleni omotač zadržava toplotu unutar objekta, dok tokom letnjih meseci propušta znatno manju količinu sunčevih zraka, čime se smanjuje negativan uticaj na temperaturu u samom objektu.

Zbog svoje geometrije, ali i površine od 100.000 m2, Sava Centar ima neverovatan potencijal kada su u pitanju solarni paneli i generisanje električne energije putem sunčevih zraka. U okiru rekonstrukcije, predviđeno je postavljanje 912 solarnih panela na velike ravne površine krovova Sava Centra, čime koji će generisati oko 600 megavat sati godišnje, čime se ostvaruje ušteda od čak 226 tona CO2.

Ukupno gledano, implementacijom najsavremenijih tehnoloških rešenja, potrošnja električne energije rekonstruisanog Sava Centra manja je za čak 50% u odnosu na period pre rekonstrukcije.

BREEAM sertifikat

Ovaj sertifikat predstavlja jedan od najvažnijih sistema rangiranja uticaja koji jedna građevina ima na životnu sredinu.

Iako se on najčešće dodeljuje novoizgrađenim objektima, obim obavljene rekonstrukcije bio je takav, da su za potrebe sertifikacije Sava Centra prilagođeni kriterijumi za merenje. Kreirana je i sprovedena posebna, potpuno individualna analize. Može se reći da su tokom rekonstrukcije Sava Centra kreirani potpuno novi parametri sertifikacije ovog tipa objekata.

EU Taxonomy

Ovaj set kriterijuma Evropske Unije značajno doprinosi energetskoj efikasnosti Sava Centra, ali i njegovom visokom pozicioniranju na listi društveno odgovornih kongresnih centara u Evropi. Ovi kriterijumi primenjeni su u svim fazama rekonstrukcije Sava Centra.

Zelena oaza

Okolina Sava Centra prožeta je pažljivo osmišljenim zelenim površinama, kojih je sada za čak 15% više u odnosu na izvorni projekat iz 1976. godine. Njihova ukupna površina iznosi čak 18.000 m2, a zajedno sa zelenilom u enterijeru, učiniće da Sava Centar bude prava zelena oaza u središtu Beograda.