Vratite se nazad

52. FEST: Ukus ljubavi

02. 03. 2024.

Na sledećem linku
možete kupiti
kartu za ovu projekciju

Kupite

Početak projekcije: 18h

Žanr: Drama

Režija: Tran Anh Hung

Uloge: Juliette Binoche, Benoît Magimel, Emmanuel Salinger, Patrick d’Assumçao, Galatea Bellugi, Jan Hammenecke, Frédéric Fisbach, Bonnie Chagneau-Ravoire…

Za FEST-ove filmove u Sava Centru ulaznice su dostupne na Ticket Vision prodajnim mestima (Cvetni trg, Bilet centar, TC Ušće) i na sajtu tickets.rs.

Pogledajte trejler za film „Ukus ljubavi“

Organizator: CEBEF

Pedeset drugi FEST održan je u Beogradu, od 23. februara do 3. marta 2024. godine.  Sala 1 Sava centra bila je jedno od mesta gde su mogle da se pogledaju najveći filmski hitovi, a među njima i francuski ,,Ukus ljubavi“.

Godine 1885, kuvarica bez premca Evgenija radi za čuvenog gurmana Dodina. Tokom 20 godina njihovog poznanstva, gastronomska praksa i uzajamno divljenje prerasli su u romantičnu vezu. Njihova povezanost stvara jela, jedno ukusnije od drugog, koja zbunjuju čak i najslavnije kuvare na svetu. Ali Evgenija voli svoju slobodu i nikada nije želela da se uda za Dodina. Zato on donosi odluku da uradi nešto što nikada ranije nije radio: da kuva za nju.

Scenario: Tran Anh Hung (Based on the novel La vie et la passion de Dodin-Bouffant, gourmet by Marcel Rouf)

Fotografija: Jonathan Ricquebourg

Montaža: Mario Battistel

Produkcija: Curiosa Films, France 2 Cinéma, Gaumont, Umedia

Distributer: MCF MegaCom Film

TRAN ANH HUNG

Francuski reditelj vijetnamskog porekla Tran Anh Hung (1962) debitovao je filmom Miris zelene papaje (1993), nagrađenim “Zlatnom kamerom” u programu “Izvestan pogled” na festivalu u Kanu i Cezarom za najbolji igrani debi, a bio je nominovan i za Oskara za najbolji strani film. Usledio je film Rikša (1995) ovenčan “Zlatnim lavom” i nagradom kritike FIPRESCI na festivalu u Veneciji. U Kan se vratio filmom The Vertical Ray of the Sun (2000) a u Veneciji Norveškom šumom (2010). Njegovi ostali filmovi su I Come with the Rain (2009), Večnost (2016) i Ukus ljubavi (2023) za koji je osvojio nagradu za najbolju režiju u Kanu.

Kritike:

Veoma poseban film čiji će spoj romantičnog klasicizma i gastronomske imerzije nesumnjivo proputovati svet kao dostojan emisar francuske kulture.

Fabijan Lemersi, Sinevropa

Binoš i Mažimel poslužuju izvrsno pripremljen francuski obrok.

Džordan Mincer, Holivud reporter

Nagrade:

2023 – Kan – najbolja režija

Festivali:

2024 – Palm Springs, Rejkjavik / Palm Springs International Film Festival, Reykjavik International Film Festival

2023 – Kan, San Sebastijan, London, Karlove Vari, Tokio, Busan, Talin, Valjadolid, Solun, Rim / Cannes Film Festival, San Sebastián International Film Festival, BFI London Film Festival, Karlovy Vary International Film Festival, Tokyo International Film Festival, Busan International Film Festival, Tallinn Black Nights Film Festival, Valladolid International Film Festival, Thessaloniki Film Festival, Rome Film Festival

Filmografija:

2023 La Passion de Dodin Bouffant / The Taste of Things / Ukus ljubavi

2016 Éternité / Eternity / Večnost

2010 Noruwei no mori / Norwegian Wood / Norveška šuma

2009 I Come with the Rain

2000 Mùa hè chieu thang dung / The Vertical Ray of the Sun

1995 Xích lô / Cyclo / Rikša

1993 Mùi du du xanh / The Scent of Green Papaya / Miris zelene papaje